Tel: +902127710145
Online satış: Ayvazonline.com
Takip edin:

Haberler

Ayvaz'la ilgili gelişmeleri takip edin

ARI-Predu Direkt Tesirli Basınç Düşürücünün Avantajları

ARI-Predu Direkt Tesirli Basınç Düşürücünün Avantajları

  • 3.04.2015
  • 14996 Okunma

Diyafram ve denge körüğü ile harici enerjiye ihtiyaç duymadan kendiliğinden çalışan ve hassas basınç kontrolü yapan basınç düşürücü; bir kere ayar yapıldıktan giriş basıncı sonradan değiştirilse de ayarlanan çıkış basıncını sağlar...

Diyafram ve denge körüğü ile harici enerjiye ihtiyaç duymadan kendiliğinden çalışan ve hassas basınç kontrolü yapan basınç düşürücü; bir kere ayar yapıldıktan giriş basıncı sonradan değiştirilse de ayarlanan çıkış basıncını sağlar. Kolonsuz tasarıma sahip gövde yapısı; aktüatör, denge kabı veya kontrol hattındaki arızalarda basınç düşürücüyü yerinden sökmeden çok hızlı bir şekilde değişim ve tamir imkanı sunar. Benzer rakip firma ürünlerinde bu tür durumlarda tamir ve bakım işlemleri için hattı kesip vanayı yerinden sökmeniz ve atölyenizde bu işlemleri yapmanız gerekir. Bu ciddi anlamda zaman ve para kaybı demektir.

Ari Predu çizimi 1

Standart olarak müşterilermize ARI-Predu ürünümüzü; komple aktüatörlü vana, aktüatör ile denge kabı arası bağlantı için paslanmaz çelik hortum, denge kabı, iğne vana, destek için dirsekli nipelli boru, bağlantı parçaları ve akış kısıtlayıcı içeren bir paket şeklinde sunuyoruz. Akış kısıtlayıcı, aktüatörün daha hızlı tepki vermesi isteniyorsa kullanılabilir. Eğer ARI-Predu ile uygun bir akışkan ile çalışılıyorsa, nbr diyafram kullanılıyorsa ve akışkan sıcaklığı 100 °C’yi aşmıyorsa denge kabı kullanımına gerek yoktur. Aktüatör içinde kullanılan diyafram malzemesi tiplerine ve çalışma sıcaklığı aralıklarına ürüne ait veri sayfasından ulaşabilirsiniz.

ARI-Predu çizimi 3

Aşağıdaki resimde hazırlamış olduğumuz tasarımı inceleyebilirsiniz.

ARI-Predu çizimi

Ne yazık ki Türkiye’de basınç düşümü için tesislerde basınç düşürme istasyonu kurulmamaktadır. Genellikle sadece öncesinde bir globe vana devamında bir pislik tutucu, bir basınç düşürücü ve son olarak bir globe vana montajı ile tesisat sonlandırılmaktadır. Eğer buhar kazanından uzak bir basınç düşürme istasyonuna sahipseniz seperatör eklemenizi tavsiye ederiz. Bu şekilde doymuş buharı yani ıslak olmayan buharı basınç düşürücüye ve buharı tüketecek olan sisteme vermiş olursunuz. Seperatör altındaki buhar kapanı istasyonunda kullanmanız gereken buhar kapanı tipi kesinlikli şamandıralı olmalıdır. Özellikle ARI-Cona-S ve ARI-Cona-SC şamandıralı buhar kapanları; içlerinde pislik tutucu ve çek vana barındırması nedeniyle kapan istasyonunda ek olarak pislik tutucu ve çek vana kullanımına gerek yoktur.

Aşağıdaki resimde olması gereken basınç düşürme istasyonu tasarımını inceleyebilirsiniz.

ARI-Predu çizimi 4

Aşağıda olabilecek sorunlar için ARI-Predu ile çözüm senaryoları sunulmuştur.

Sorun-I: Denge kabı zarar görmüş ve/veya içindeki su azalmış

Çözüm-I: Kontrol hattının üst kısmında dengeleme kabının üzerinde bulunan iğne vana kapatılır ve denge kabı üzerindeki dişli tapa gevşetilerek huni ile su doldurulur. Denge kabı zarar görmüşse aynı şekilde iğne vana kapatılarak dişi bağlantıya sahip denge kabı sökülerek yenisi ile değiştirilir.

Sorun-II: Diyafram ve/veya aktüatör arızası

Çözüm-II: Kontrol hattının üst kısmında dengeleme kabının üzerinde bulunan iğne vana kapatılır ve aktüatörün mile bağlı olduğu noktadaki quick(çabuk) kaplin uygun anahtar kullanılarak saatin tersi yönünden gevşetilir sonrasında elinizle kavradığınız aktüatör saat yönünün tersine çevrilerek sökülür. İsteniyorsa aktüatör açılarak içindeli diyafram, yay ve/veya diğer parçalar değiştirilebilir veya komple yeni aynı ayar sahasına sahip aktüatör hızlıca vanaya monte edilerek sistem hızlıca devreye alınabilir. Eğer çıkış basıncınız eskisi gibi kalacaksa yeniden ayar yapmazsınız. Görmüş olduğunuz gibi bu işlemler için ARI-Predu kullanıyorsanız vanayı komple yerinden sökmeye gerek yoktur.

Sorun-III: Proseste değişiklik; çıkış basıncınızı farklı bir aralığa almanız gerektiği için aktüatör tipinin değişimi

Çözüm-III: Kontrol hattının üst kısmında dengeleme kabının üzerinde bulunan iğne vana kapatılır ve aktüatörün mile bağlı olduğu noktadaki quick(çabuk) kaplin uygun anahtar kullanılarak saatin tersi yönünden gevşetilir sonrasında elinizle kavradığınız aktüatör saat yönünün tersine çevrilerek sökülür. Farklı tip aktüatör saat yönünde çevrilerek dişin sıkılması sağlanır ve uygun anahtar ile quick(çabuk) kaplin sıkılarak aktüatörün montajı tamamlanır. Sonrasında istediğiniz çıkış basıncı için aktüatör ayarının yapılması gerekir.

Önemli Not: Diğer firmaların benzer ürünlerinde bunları yerinde yapmanız mümkün değildir. Çünkü ürün üzerinde bunun için kolonsuz bir tasarım, iğne vana veya benzeri bir düzenek yoktur. Ayrıca kontrol hattı gövde üzerine delik açılarak doğrudan saplanmıştır. Bu tasarım özellikle buhar için hassas basınç düşümü konusunda sorunlara yol açabilir. Basınç düşürücüden sonra kontrol hattı ile denge kabının min. 1mt mesafe uzağa yerleştirilmiş olması gerekir. Bu konum özellikle buharın doymuş buhara dönüştüğü ve laminer akışı yakaladığı ve bunun sonucu olarak doğru basınç ölçümü yapılabilecek noktadır.

Kullanım Alanları:
Basınç düşürme istasyonları
Çamaşırhaneler
Gıda endüstrisi
Kantin mutfağı
Yem endüstrisi
Ağaç-Orman endüstrisi
Hastaneler
Kauçuk endüstrisi
Haddehaneler, pres tesisi
Buhar üretimi (Besi suyu tankı, basınç düşürme istasyonu)
Merkezi ısıtma ağı
Gemi inşa
Isı transfer yağı sistemleri
Dolum istasyonları (tanklar, kimya endüstrisi)
Isıtma ve iklimlendirme
Proses suyu tesisleri

GÖNDERİYİ PAYLAŞ:

SON HABERLERE GÖZ AT

Ayvaz Şubat 2024 Fiyat Listesi çıktı

Ayvaz 2024 Şubat Fiyat Listesi güncel fiyatlarla karşınızda.

Güncel fiyat listemiz online dergi formatında ve PDF olarak hizmet... Devamını oku

Ayvaz, “75 Yıldır Güçlü Bir Takımız” Mottosuyla Bayileriyle Kıbrıs’ta Bir Araya Geldi

Yüksek kaliteli ürünleri, sektöre ilkleri kazandırma felsefesi, uzman ekibi ve küresel vizyonuyla sektöründe ö... Devamını oku

Ayvaz ISK-SODEX 2023'te Yeni Ürün ve Çözümleriyle Karşınızda

Ayvaz, HVAC-R sektörünün Türkiye’deki en büyük ve prestijli fuarı olan ISK-SODEX 2023’te yerini alıyor. Yeni ürün, sistem ve ç&o... Devamını oku