Tel: +902127710145
Online satış: Ayvazonline.com
Takip edin:

Haberler

Ayvaz'la ilgili gelişmeleri takip edin

Buhar Hatlarında Kullanılan Vana Grupları

Buhar Hatlarında Kullanılan Vana Grupları

  • 6.11.2013
  • 55151 Okunma

Bildiğiniz gibi işletmelerde makinaların ve sistemlerin ihtiyaç duyduğu ısı çoğunlukla buhar, kızgın su ve kızgın yağ gibi akışkanlar kullanılarak iletilmektedir. Buhar; üretim kolaylığı, yoğun ısıl yükü, büyük tesislere ölçeklenebilmesi, temiz olması, diğer akışkanlara göre güvenli olması, geri kazanılabilmesi ve çevre dostu olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.

Bildiğiniz gibi işletmelerde makinaların ve sistemlerin ihtiyaç duyduğu ısı çoğunlukla buhar, kızgın su ve kızgın yağ gibi akışkanlar kullanılarak iletilmektedir. Buhar; Üretim kolaylığı, yoğun ısıl yükü, büyük tesislere ölçeklenebilmesi, temiz olması, diğer akışkanlara göre güvenli olması, geri kazanılabilmesi (Flaş buhar ve kondens arıtma vb.) ve çevre dostu olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.

Öncelikle buhar tesisatınızla ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı konulara beraber bakalım. Boru hatlarında doymuş buhar için izin verilen azami hız 25m/s’dir. Daha yüksek hızlar kullanılıyorsa boru tesisatınızın ömrü kısalacaktır. Tesisatınızdaki buhar hızlarınızı düşürmek için gereken yerlerde boru hattı çapını büyütünüz. Yatay boru hatlarında, boru içindeki kondensin düzgün akabilmesi için buhar hatlarına %0.5 meyil verilmesi ve çap değişimlerinde eksantrik redüksiyon kullanılması gerekmektedir. Dikey hatlarda ise konsantrik redüksiyon kullanılmalıdır. Uzun buhar hatlarında sıcaklık artışıyla boru boyunda oluşan eksenel genleşmeleri sönümlemek için eksenel metal körüklü kompansatör (MKDF veya BKDF serisi), ısı kaçışıyla kondens oluşumunu engellemek içinse yüksek performansa sahip izolasyon malzemesi (Aerojel içeren izolasyon & aerojel izolasyon malzemesi ile hazırlanmış vana ceketleri) kullanınız. Özellikle hidrofobik bir izolasyon malzemesi boru hattınızı korozyondan koruyarak hizmet ömrünü arttıracaktır. Yer çekimi ve çevresel kuvvetlere dayanıklılığı ile izolasyon kalınlığını koruyarak, neredeyse değişmeyen performansı ile size güvenilir bir izolasyon ve enerji tasarrufu sağlayacak; inceliği sayesinde dar alanlarda kolayca ve güvenilir bir şekilde kullanıma izin verecektir. Uzun boru hatlarında 30-50 metrede bir kondens cebi kurmanız önerilir. Burada amaç hat boyunca sürtünme ve ısı kaybı sonucu oluşan kondensin buhar hattından uzaklaştırmaktır. Hat sonlarında ise hava atıcı ve vakum kırıcı kullanılmalıdır.

Önemli Not: ARI CONA-M BR 614 serisi membran kapsüllü termostatik buhar kapanı aynı zamanda bir hava atıcı ve vakum kırıcı olarak buhar hatlarında kullanılabilir.

Buhar tesisatında kullanılan ürünleri gruplara ayırırsak karşımıza 4 farklı segmentte ürün çıkmaktadır.

1.Kesme:

Metal körüklü globe vana (Faba), yumuşak salmastralı globe vana (Stobu), üç eksen kaçıklı yüksek performans vanası (Zetrix). Buhar için kullanılan suyun doğru şartlandırılmaması, su kalitesinin düşük olması ve koç darbesi sonucu kesme vanalarının sızdırmazlık elemanları ve iç aksamları kısa sürede zarar görebilmektedir. Buhar hatlarınızda fonksiyonel tasarıma sahip, kaliteli malzemelerden imal edilmiş vanalar kullanmaya dikkat ediniz. Eğer çok sık kullanacağınız ve neredeyse bakım gerektirmeyen bir vana istiyorsanız metal körüklü globe vana kullanmanız gerekmektedir. Metal körüklü globe vanayı ciddi bir kol kuvveti gerekmeden kolayca açıp kapatabilirsiniz. Çünkü mil kısmında bulunan paslanmaz metal körük sızdırmazlık elemanı, yumuşak salmastralı globe vana gibi salmastra kutusu ile sıkıştırılmadığı için neredeyse sürtünmesiz bir şekilde vanayı açıp kapamanızı sağlar.

Yumuşak salmastralı bir globe vanada ise mil ile salmastra kutusu arasında kesilmiş spiral grafit salmastra sıkıştırılmıştır. Açma-kapama esnasında ciddi bir sürtünme kuvveti ortaya çıkmakta hem açma hem de kapama için ciddi bir kuvvet gerekmektedir. Beraberinde açma-kapama sıklığınıza göre spiral kesilmiş grafit salmastra kısa sürede aşınabilmekte ve sızdırabilmektedir. Sonuç olarak grafit salmastranın değişimi için hattın durdurulması gerekmektedir.

Buhar için kullandığınız suyun ciddi bir şekilde kazan öncesinde ve kazan içinde şartlandırılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra buhar hatlarında pislik tutucu (Strainer) ve çek vana (Checko-V) kullanılmalıdır. Özellikle buhar hatlarında pislik tutucular, kondens cebi oluşumunu engellemek için filtrenin bulunduğu kısım 90° yan çevrilerek monte edilmelidir. Bu şekilde boru içinde alt yüzeydeki kondensin filtre içinde toplanması engellenerek düzgün akış sağlanır. Ayrıca buharda kullanılan pislik tutucuların filtrelerinin inceliği 250 mikron (0.25mm) olması tavsiye edilir. Çek vanalar ise sistemde kondensin geri akışını engellemek için kesinlikle kullanılmalıdır.

Önemli Not: Bir çek vananın kaçak oranı D (DIN EN 12266-1’e göre)’dir.  

Bu bölümde özellikle Faba Plus metal körüklü globe vananın benzerlerine göre üstün sadece birkaç özelliğine beraber bakacağız. Marjinal sitli klape, ikincil emniyet olarak grafit salmastra grubu, isteğe bağlı değiştirilebilir klape tasarımları ve kolay limit şalter(switch) montajı vb. birçok farklı özellik…

Buhar hatlarında kullanılan vana grupları

Önemli Not: Faba serisi metal körüklü glob vanalar 2009 yılında yenilenen tasarımları içinde; Faba Plus (Genel uygulamalar) , Faba Supra I (Endüstriyel Uygulamalar), Faba Supra C (Kimyasal Uygulamalar) ile DIN PN16-25-40 ve ANSI 150-300LB basınç sınıflarında düz geçişli tip, köşe tip ve y-tipi olarak flanşlı, soket dişli ve kaynak boyunlu bağlantı, EN JL 1040, EN JS 1049, 1.0619+N, 1.0460, 1.4408 malzeme seçenekleriyle sunulmaktadır.

Stobu serisi yumuşak salmastralı glob vanalar

Stobu serisi yumuşak salmastralı globe vanalar yenilenen tasarımları içinde; Stobu DIN PN16-25-40; EN JL 1040, EN JS 1049, 1.0619+N, 1.0460, 1.4408 malzeme, düz geçişli, y-tipi; flanşlı, kaynak boyunlu Stobu DIN PN63-100-160; 1.0460, 1.5415, 1.7335 malzeme, düz geçişli; flanşlı ve kaynak boyunlu bağlantı seçenekleriyle ve isteğe bağlı pirinç malzeme iç aksam seçeneğiyle denizcilik uygulamaları için sunulmaktadır.

Marjinal sitli klape (Faba); konik tasarımı sayesinde kısma ve ayar fonksiyonu arttırılmıştır. Bu tasarım aynı zamanda kapama esnasında bir “kesme etkisi” oluşturarak sit yüzeyine gelip oturan tortu ve pisliklerin uzaklaştırılmasını sağlar. Bu tasarım vana sitinin zarar görmeden tam kesmenin ve uzun hizmet ömrünün sağlanmasında yardımcıdır.

Görsel 1

Görsel 2

Kapama esnasında volanı çevirirken harici bir anahtar veya destek kuvvet alınacak bir ekipman kullanılmamalıdır. Tam kapama esnasında zorlanma hissedilirse vana tekrar açılarak buharın sit yüzeyindeki tortu ve pislikleri süpürmesi için beklenmeli ve vana tekrar kapatılmaya çalışılmalıdır. Vanayı kapatırken zorlanma fark edilmesine rağmen kapatmaya devam edilir ve harici anahtar vb. bir ekipman kullanılırsa metal körük zarar görebilir veya vana siti çizilebilir ve/veya ezilebilir. Bunun sonucu olarak metal körük zarar görmüşse zamanla mil tarafında kaçak veya vana siti çizilmişse ve/veya ezilmişse vananızda tam kapatılmasına rağmen kaçak oluşur.

Vana siti çizilmişse lebleme ekipmanlarıyla vana siti leblenerek sızdırmazlık sağlanabilir. Bu yöntem 1 veya 2 defa bir vana siti için tekrarlanabilir. Bu yüzden buhar ve su kalitenizin sürekli kontrol etmek ve kesme vanalarının kapatılması esnasında kullanma talimatlarına harfiyen uymak bir zorunluluktur.

İkincil emniyet grafit salmastra grubu; metal körükte oluşacak herhangi bir zararda ani kaçakların önüne geçmek için tasarlanmıştır. Milde en üst kısımdaki saf grafit salmastra grubu ani mil kaçaklarını engeller. Kaçak esnasında gövde üzerindeki altıgen dişli burç, anahtar ile sıkılarak grafit salmastra grubu sayesinde sızdırmazlık sağlanabilir.

2.Kontrol:

Pnömatik ve elektrik aktüatörlü kontrol vanası (Stevi), termostatik vana (Temptrol), basınç düşürücü (Predu), fazla basınç vanası (Predex), basınç ayar vanası (Preso).

 2.1.Aktüatörlü Kontrol Vanaları:

Stevi 405/460 serisi aktüatörlü kesme vanaları shell & tube eşanjörlerde ve otomatik kesme yapılması gereken sistemlerde kullanılabilir. Pnömatik ve elektrik aktüatörlü seçenekleriyle sisteminizde amacınıza en uygun çözümü oluşturabilirsiniz. Pnömatik aktüatörlü kesme vanasında emniyet konumu fonksiyonu daha ucuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Elektrik aktüatörle isteğe göre biraz daha yüksek maliyetle bu fonksiyon gerçekleştirilebilir.

Önemli Not:
Stevi 405/460 serisi aktüatörlü kesme vanalarının kaçak sınıfı 1 (DIN 3230 T3 / B0’a göre)’dir.  

Aktüatörlü Kontrol Vanaları

Stevi 440/470/472/422/425 serisi kontrol vanalarıyla buhar için; sıcaklık, basınç ve debi kontrolü yapılabilir. Burada kapalı kontrol sistem mantığına göre bir sensör, bir pid kontrolör ve bir oransal kontrol vanasına ihtiyaç bulunmaktadır. Sıcaklık kontrolü için sıcaklık sensörü, pid kontrolör, oransal elektrik veya pnömatik kontrol vanası kullanılmalıdır. Debi kontrolü için sıcaklık sensörü yerine buhar için debimetre kullanılmalıdır. Basınç kontrolünde ise sistem basınç transmitteri, pid kontrolör, oransal pnömatik kontrol vanasından oluşur. Basınç kontrolünde pnömatik kontrol vanasının kullanılmasını sebebi kontrol vanasının tepkisinin hızlı olması istendiği içindir. Diğer kontrol tipleri içinde sistemin büyüklüğü nispetinde kontrol vanasının performansı elektrik aktüatörün tepki hızına bağlıdır. Eğer tesisinizde basınçlandırılmış hava mevcutsa çoğunlukla hızlı tepki için pnömatik aktüatörlü kontrol vanası kullanmanız tavsiye edilir. Kontrol sisteminin yatırım maliyeti ve enerji tasarrufu açısından ise elektrik aktüatörlü oransal kontrol vanası içeren sistem tercih edilmelidir.

Önemli Not:

Stevi 440/470/472/422/425 serisi aktüatörlü kontrol vanalarının kaçak sınıfı IV (DIN 1349 veya 60534-4’a göre)’dür.  

 Buhar için kontrol vanalarında mil sızdırmazlık elemanı olarak 3 tip tasarım kullanılmaktadır.

Sızdırmazlık eleman tipleri

Kontrol vanaları mil sızdırmazlık elemanları

Buhar için kontrol vanalarında yaklaşık 6 tip klape tasarım kullanılmaktadır.

 Kontrol vanaları mil sızdırmazlık elemanları

Kontrol vanaları klape tasarımları

Kontrol vanaları klape tasarımları

2.2.Kendinden İşletimli Regülatörler:

2.2.1.Basınç Düşürücü (Predu); Özellikle eşanjörden, serpantin gruplarından ve degazör tankından önce basıncın düşürülmesi için basınç düşürme istasyonlarında (Şekil-2) kullanılır. Direkt tesirli diyafram aktüatörlü basınç düşürücülerde sıcaktan diyaframı korumak için dengeleme kabı ile kullanılmalıdır. DN15-150 DIN PN16-25-40; EN JL 1040, EN JS 1049, 1.0619+N malzeme 1”-6” ANSI 150-300 LB; SA216 WCB malzeme ve NBR veya EPDM diyafram seçenekleriyle sunulmaktadır.

2.2.2.Fazla Basınç Vanası (Predex); Sistemlerde emniyet amaçlı ve sistemi rahatlatmak için Predex kullanılabilir. Predex artan basınçla açılan bir vanadır. Sıcaktan diyaframı korumak için dengeleme kabı ile kullanılmalıdır. DN15-150 DIN PN16-25-40; EN JL 1040, EN JS 1049, 1.0619+N malzeme 1”-6” ANSI 150-300 LB; SA216 WCB malzeme ve NBR veya EPDM diyafram seçenekleriyle sunulmaktadır.

2.2.3.Termostatik Vana (Temptrol); Isıtma ve soğutma sistemlerinde sıcaklık kontrolü için kullanılabilen kendinde işletimli bir regülatördür. Sıcaklık kontrolörüne bağlı bir borunun içindeki kapiler sıvısı ile vanaya kumanda eder. Sıcaklık kontrolörü, sıcaklık yükseldiğinde vanayı kapatır (ısıtma) veya açar (soğutma). DN15-100 DIN PN16-25-40; EN JL 1040, EN JS 1049, 1.0619+N malzeme ve NBR veya EPDM diyafram seçenekleriyle sunulmaktadır.

3.Emniyet:

Emniyet ventilleri (Safe); Buhar kazanları, degazör tankları, basınç düşürme istasyonları vb. buhar kullanan sistemlerde ani basınç yükselmelerine karşı set basıncında tahliyeyi yaparak ekipmanı emniyete alır.

Basınç düşürme istasyonu emniyet ventili uygulaması

Buhar için önerilen emniyet ventili tipi; Açık kapak / açık kaldırma tertibatlı tam kalkışlı bir emniyet ventilidir. Oransal kalkışlı emniyet ventilleri de kullanılabilir fakat oransal kalkışlı emniyet ventillerinin tahliye kapasiteleri tam kalkışlılara göre çok düşüktür. Ayrıca gaz fazındaki akışkanlar için tam kalkışlı açma karakteristiği tercih edilmelidir. Buhar jeneratörleri için 1 bar basınca kadar 904 serisi tam kalkışlı emniyet ventili kullanılabilir. Metalik disk sayesinde yüksek seviyede sızdırmazlığa ve epdm körük sayesinde karşı basıncı dengeleyen bir tasarıma sahiptir. Emniyet ventillerinde karşı basınç, set basıncını belirli bir oranda aştığı zaman körük kullanılması gerekmektedir. Bu körük emniyet ventillerinde genellikle paslanmaz çelikten imal edilmektedir.

Emniyet Ventilleri

Basınçlandırlmış bir tank üzerinde paralel iki emniyet ventili kullanıldığında set basınçları arasında %2 fark olmalıdır.

 Örneğin: Tank 10 bar (g)
SV1 = Pe 9,8 bar
SV2 = Pe 10 bar(g)

Emniyet ventilinin açılma anını merkezi bir kontrol sistemiyle izlemek için yakınlık şalteri (proximity switch) kullanılabilir.

4.Buhar Yakalama:

Buhar hatları üzerinde kondens cepleri kurularak oluşan kondensin tahliye edilmesi, eşanjör ve benzeri buharı kullanarak ısı soğuran makinalarda oluşan kondensin tahliyesi için buhar kapanları kullanılmaktadır. Buhar kullanan makine ve cihazlardan önce hatta seperatör kullanarak da sistemin kuru buhar ile beslenmesi sağlanmaktadır. Fakat bu noktada seperatörün altında toplanan kondensin tahliye için buhar kapanı grubunu kurmak gerekmektedir. İlk olarak buhar kapanlarını ele alırsak genel olarak karşımıza 3 tip ana grup çıkmaktadır.

Buhar kapanları

4.1. Mekanik Buhar Kapanları

4.1.2. Şamandıralı Buhar Kapanları; kondensin kaynama sıcaklığında sürekli tahliye gerçekleştirirler ve diğer buhar kapanı türlerine göre nispeten daha yüksek kondens tahliye kapasitelerine sahiptirler. İçlerinde sıkışan havayı ve gazları tahliye etmek için membran kapsüllü veya bi-metalik elemanlı tahliye mekanizmaları bulunmaktadır. Cona-SC ve Cona-SC Plus serisinde membran kapsüllü tahliye mekanizması ve  Cona-SC’de dahili çek vana vazifesi gören geri-dönüş koruması içeren tasarım mevcuttur. İstenirse y-tipi harici pislik tutucu içeren modellerde kullanılabilir. Cona-S serisinde ise bi-metalik tahliye elemanlı üründe dahili çek vana ve dahili pislik tutucu standart olarak bulunmaktadır. Ayrıca pislik tutucu ve çek vana kullanmadığınız için buhar kapanı grubu içinde fazladan 2 vanalık yer kazandığınız anlamına geliyor. Cona serisi şamandıralı buhar kapanlarının merkezi orifis tasarımı sayesinde dikey ve yatay hatlara montaj mümkündür. Yapmanız gereken sadece kapak cıvatalarının söküp kontrolörü ve kapağı akış yönünü kontrol ederek 90° çevirmek ve tekrar yeni conta kullanarak cıvatalarını ve somunlarını takarak toplamaktır.

Ari Armaturen kondenstoplar

Avantajları:

Kaynama sıcaklığında acil kondens tahliyesi
Hattan kondenstobu demonte etmeden kontrol birimine kolay erişim
Entegre geniş yüzeyli pislik tutucu filtresi
Entegre termal hava tahliye mekanizması
Yüksek performans ve ekonomi için standart olarak dahili çek vana

4.1.3. Ters Kovalı Buhar Kapanları; adından da anlaşılacağı gibi ters kovaya benzer bir mekanizma ile kondens hapsedilir ve sonrasında tahliye edilir. Artık çok yaygın kullanılmayan ters kovalı buhar kapanları genel olarak aşağıdaki dezavantajlara sahiptir.

Dezavantajları

Aşağıdan yukarıya kısıtlı akış
Dahili çek vana yok
Kapama için minimum kondens seviyesi gerekli
Donma ile hasar alma hassasiyeti
Koç darbesine karşı hassas
Ters kovanın yükselmesi için su mühürü gereklidir
Basınç düşümü durumunda min. kondens seviyesi atılır - su mühürü gevşer - kapan hatalı açılır
Başlangıç ve çalışma esnasında hava tahliyesi problemi
Küçük orifisler nedeniyle limitli kapasite
Kesikli çalışma modu; kondensin sürekli tahliyesi mümkün değil

4.2. Termostatik Buhar Kapanları

4.2.1. Membran Kapsüllü Buhar Kapanları; Membran kapsüllü termostatik buhar kapanları alt soğutma etkisine sahiptir. Kondens belirli bir sıcaklığa soğutulduktan sonra tahliye edilir. Bu kesikli bir tahliyenin olduğu anlamına gelir. Neredeyse her şekilde hatta monte edilebilir ve membran kapsül değiştirilerek istenen kondens tahliye sıcaklığı için ayar yapılabilir. Normalde bir çok buhar kapanında cıvatalı kapak ve gövde arasında conta kullanılmaktadır. Cona-M buhar kapanlarında ise kapak ile gövde birbirine dişli bir bağlantı (metalik sızdırmazlık) ile bağlıdır. Bu tasarımla conta bulundurulmasına gerek kalmamaktadır.

4.2.2. Bimetalik Buhar Kapanları da alt soğutma etkisine sahiptir. Kondens belirli bir sıcaklığa soğutulduktan sonra tahliye edilir. Bu kesikli bir tahliyenin olduğu anlamına gelir. Neredeyse her şekilde hatta monte edilebilir ve bimetalik plakalar arasındaki açıklık veya plakalar değiştirilerek istenen kondens tahliye sıcaklığı için ayar yapılabilir. Plakalar sıcaklık etkisiyle yay şeklini alır ve plakalar klapenin bulunduğu mili çekerek klape orifisi kapatır. Normalde birçok buhar kapanında cıvatalı kapak ve gövde arasında conta kullanılmaktadır. Cona-B buhar kapanlarında ise kapak ile gövde birbirine dişli bağlantı (metalik sızdırmazlık) ile bağlıdır. Bu tasarımla conta bulundurulmasına gerek kalmamaktadır.

Bimetalik Buhar Kapanları

4.3.Termodinamik Buhar Kapanları

Diğer buhar kapanlarından farklı bir prensiple çalışır. Bernoulli ilkesiyle sıcaklık, basınç ve hız arasındaki eşitliğe göre; farklı şartlarda farklı hızlara sahip akışkanın disk üstünde ve altında oluşturduğu kuvvetlerle beraber diskin orifisi kapaması veya açması sağlanır. Bu şekilde kondensin tahliyesi gerçekleştirilirken canlı buhar kaybı da gerçekleşir. Termodinamik buhar kapanları herhangi bir sıcaklık sensörüne sahip değildir ve diğer buhar kapanlarına göre kondens tahliye miktarları daha düşüktür. Normalde birçok buhar kapanında kapak ile gövde arasında conta kullanılmaktadır. Cona-TD buhar kapanlarında ise kapak ile gövde birbirine dişli bağlantı (metalik sızdırmazlık) ile bağlıdır. Bu tasarımla conta bulundurulmasına gerek kalmamaktadır.

Termodinamik Buhar Kapanı

CONA TD 45.641 Avantajları:

Buhar ceketi; rüzgar, yağmur veya soğuk gibi dış koşullar ne olursa olsun sürekli çalışma modunu sağlar.
Buhar tasarrufu ve uzun bir hizmet ömrü sağlamak için döngü oranları azaltılmıştır.
Diğer TD modelleri aksine kapsül yenilenebilir.
Koç darbesine ve donmaya karşı dayanıklı.
Dahili düz veya y tipi pislik tutucu.
Disk, bir çek vana gibi çalışır.
Düşük kapasite (LC) büyük çap seçimini engellemek için (Örn.: takip hatları)

Genel termodinamik buhar kapanı problemleri:

Termodinamik prensibi (hız) buhar ve hava arasında ayrım yapmaz → kötü başlangıç hava tahliyesi
Buhar kapanı medya ve basınç ilişkisine bağlı olarak çalışır → sıcaklık sensörü yok
Buhar kapanı zaman zaman açık olmalıdır, özellikle kızgın buhar ve düşük kondens yükünde buhar kaçağı
Düşük fark basınçları için önerilmez
Mekanik ve termostatik buhar kapanları gibi kesin ve net bir karakteristiğe sahip değildir

Kaynakça

  1. Ari-Armaturen Faba Serisi Eğitim Sunumları
  2. Ari-Armaturen Cona Eğitim Sunumları
  3. Ari-Armaturen Safe Eğitim Sunumları
  4. Ari-Armaturen Predu Eğitim Sunumları
  5. Ari-Armaturen Stobu Eğitim Sunumları
  6. Ari-Armaturen Checko-V Eğitim Sunumları
  7. Ari-Armaturen Strainer Eğitim Sunumları
  8. Ari-Armaturen Stevi Eğitim Sunumları
  9. Ari-Armaturen - The Steam Pressure Reducing Station: Design and flow concept / Buhar Basınç Düşürme İstasyonu: Tasarım ve akış konsepti

https://www.ari-armaturen.com/_appl/files_tb/files/t000005801.pdf

  1. Ari-Armauren - Valves for steam facilities (Article for practice manual "Industrial valves") / Buhar tesisleri için vanalar (“Endüstriyel vanaların” pratik kılavuzu için makale)

https://www.ari-armaturen.com/_appl/files_tb/files/t000009294.pdf

  1. Ari-Armaturen - The benefits of system solutions for valve users / Vana kullanıcıları için sistem çözümlerinin faydaları

https://www.ari-armaturen.com/_appl/files_tb/files/t000014343-2.pdf

  1. Ari-Armaturen - A Practical Guide to Steam and Condensate Engineering / Buhar ve Kondens Mühendisliği için Pratik Rehber


GÖNDERİYİ PAYLAŞ:

SON HABERLERE GÖZ AT

Ayvaz Şubat 2024 Fiyat Listesi çıktı

Ayvaz 2024 Şubat Fiyat Listesi güncel fiyatlarla karşınızda.

Güncel fiyat listemiz online dergi formatında ve PDF olarak hizmet... Devamını oku

Ayvaz, “75 Yıldır Güçlü Bir Takımız” Mottosuyla Bayileriyle Kıbrıs’ta Bir Araya Geldi

Yüksek kaliteli ürünleri, sektöre ilkleri kazandırma felsefesi, uzman ekibi ve küresel vizyonuyla sektöründe ö... Devamını oku

Ayvaz ISK-SODEX 2023'te Yeni Ürün ve Çözümleriyle Karşınızda

Ayvaz, HVAC-R sektörünün Türkiye’deki en büyük ve prestijli fuarı olan ISK-SODEX 2023’te yerini alıyor. Yeni ürün, sistem ve ç&o... Devamını oku