Tel: +902127710145
Online satış: Ayvazonline.com
Takip edin:

Haberler

Ayvaz'la ilgili gelişmeleri takip edin

Yangın Sistemleri Kurulum Süreci ve Öne Çıkan Ürünler

Yangın Sistemleri Kurulum Süreci ve Öne Çıkan Ürünler

  • 31.10.2013
  • 16215 Okunma

Yangın konusunda çalışacağınız yapı bir okul, ibadethane, konut, hastane, ofis blokları, residance, otopark, AVM, otel, fabrika, depo veya hangar olabilir. Burada önemli olan, yangın tesisatı uygulanacak bu yapının kullanım amacını ve yapı içerisinde yer alan eşyaların önemini bilmektedir.

Yangın konusunda çalışacağınız yapı bir okul, ibadethane, konut, hastane, ofis blokları, residance, otopark, AVM, otel, fabrika, depo veya hangar olabilir. Burada önemli olan, yangın tesisatı uygulanacak bu yapının kullanım amacını ve yapı içerisinde yer alan eşyaların önemini bilmektedir. Sonraki aşamada ise, işveren ile birlikte yapının mimari projesi üzerinde veya direkt olarak sahada çalışmalar yapılarak; sulu, köpüklü veya gazlı söndürme çeşitlerinin hangisinin doğru olduğuna karar verilebilir.

İşveren ile belirlenen söndürme tiplerinin, yangın söndürme sistemleri konusunda bilgili ve tecrübeli kişilerce tasarımı, projelendirmesi ve hidrolik hesaplarının yapılması gereklidir. Ancak bu şekilde doğru bir uygulamanın yapılacağından bahsedebiliriz. Ayrıca işverenin kalite onay ve sertifika kuruluşları konusunda bilgi sahibi olması da bu süreç boyunca büyük önem taşır. FM, VdS veya UL gibi onay belgelerine sahip olan yangın ürünleri, defalarca test edildikten sonra kalitesi tescillenen ve kullanıma sunulan ürünlerdir. Onaylı malzeme kullanılması durumunda, muhtemel hata ve sorunların minimuma indirildiğinin bilinmesi gerekir.

Tüm bu süreçlerin sonrasında, doğru bir proje ve doğru bir maliyetlendirme çalışması yapılarak, ürün tedarikçisinin belirlenmesi aşamasına gelinir. Ürün tedariğini üstlenecek firma, ürünlerini iyi tanımalı ve işvereni yönlendirecek bilgi ve tecrübeye sahip olmalıdır. Ayrıca işverenler, yangın konusunda ürün tedariği yapan firmadan süpervizörlük ve devreye alma hizmetlerini talep etmelidir.

Yangın sistemlerindeki bu seçim sürecinde adını sıkça duyduğumuz bazı ürünler öne çıkmaktadır. Bunlardan, ıslak ve kuru alarm vanaları, kardan mafsallı kompansatörler, sprinkler bağlantı hortumları ve u-flex ve v-flex bağlantı ürünleri hakkında teknik bilgileri paylaşacağız.

Yangın Sistemlerinde Öne Çıkan Ürünler

 

Islak ve Kuru Alarm Vanaları

Alarm Vanası

Islak Alarm Vanası, içinde basınçlı su bulunan sistemlerde kullanılmaktadır. Donma riski olmayan bölümlerde tercih edilmektedir. Pompa çıkış kollektöründen sonra sprinkler hattı başında kullanılırlar. Alarm Vanasının yivli ve flanşlı bağlantılı modelleri mevcuttur.

Yangın anında sprinklerin ucunda bulunan basınçlı su gecikmesiz olarak ortama boşalmaktadır. Bu aşamada yangının çıktığı bölümdeki akış anahtarı devreye girerek elektriksel olarak yangın algılama sistemine sinyal göndermektedir. Islak Alarm Vanası açılarak pompa istasyonundan gelen basınçlı suyun sprinklere gitmesini sağlar, aynı zamanda üzerindeki kanallar yardımıyla geciktirme hücresine su gönderilmekte, daha sonra da basınç anahtarından elektriksel su motor gongtan mekanik alarm elde etmektedir.

Kuru Alarm Vanası ise, donma riski taşıyan bölümlerde tercih edilen, içinde basınçlı hava bulunan sistemlerdir. Pompa çıkış kollektöründen sonra sprinkler hattı başında kullanılırlar. Alarm Vanasının yivli ve flanşlı bağlantılı modelleri mevcuttur.

Basınçlı hava tesisata özel bir orifis yardımıyla verilmekte, bu orifis ancak kayıpları karşılayabilecek şekilde beslemeye izin vermektedir. Kuru Alarm Vanasının üst tarafında hava, alt kısmında ise su bulunmaktadır. Yangın esnasında ilk önce hava otomatik olarak sprinkler ve vana üzerinden atılmakta daha sonra ise tesisata su verilmektedir.

 

Sprinkler Bağlantı Hortumları

Sprinkler bağlantı hortumu

Sprinkler sistemleri, bir yangın çıktığında kendiliğinden devreye giren ve alevlerin üzerine su sıkarak yangını söndüren veya yayılmasını önleyen sistemlerdir. Bunlar binaların tavanına yakın olarak yerleştirilirler ve suyu bağlı oldukları boru sistemi vasıtasıyla alırlar.

Sprinkler sistemleri, yangına müdahalenin zor ve yangın yükünün fazla olduğu binalarda ve özellikle topluma açık binalarda tercih edilir. Sprinkler hortum ve bağlantı setleri ise yangın hatlarıyla, sprinkler bağlantısını sağlayan esnek bağlantı elemanlarıdır. Bu esnek yapısı sayesinde her türlü sismik hareketleri sönümleme kabiliyetine sahip olup, ayrıca zamana bağlı işçilik giderlerini minimize eder.

 

Kardan Mafsallı Deprem Kompansatörleri

Kardan Mafsallı Kompansatör

Dilatasyon - Deprem Kompansatörü (Kardan mafsallı tip), deprem ve çökme gibi her yöndeki hareketleri (X, Y, Z yönlerindeki dairesel hareketleri) emerek, boru hatlarındaki her türlü hareketi sönümleyerek sistemi korur. Esnek ve hareketli yapıları sayesinde rijit boru sistemlerini stresten arındırır. İki körük içeren bu tip kompansatörler eksenel hareketleri, yanal sapmaları ve açısal rotasyonu absorbe eder. Yangın devrelerinde FM onaylı bir ürün olması sebebiyle, dilatasyon geçişlerinde mutlak kullanım alanı bulunmaktadır.

Basınç ve sıcaklık değerleri DIN2401 standartlarına uygundur. Çift tarafında bulunan körükleri ve kardan mafsalları sayesinde her türlü hareketi sönümleme kabiliyetine sahiptir. Kardan Mafsallı Deprem Kompansatörleri standart 100, 200, 300 ve 400mm yanal hareketleri sönümlemekle birlikte, istenilen diğer farklı genleşme değerleri içinde özel üretimler mümkündür.

Kardan Mafsallı Deprem Kompansatörleri standart PN16 basınç sınıfında üretilmekte olup, daha yüksek basınç sınıfları için özel dizaynlar neticesinde imal edilmektedirler. Operasyon basıncı nominal çapa ve operasyon sıcaklığına bağlıdır. Dilatasyon - Deprem Kompansatörü, yangın devresi hatlarında dilatasyon geçişleri, tüm akaryakıt tankları, depolar, her türlü makine-cihaz çıkışlarında, bütün boru hatlarında kullanılmaktadır.

 

U-Flex ve V-Flex Bağlantı Elemanları

U-flex bağlantı elemanı

U-Flex ve V-Flex Bağlantı Elemanları, yangın hatları için bina dilatasyon geçiş noktalarında çökme ve yer değiştirmeleri absorbe etmek için kullanılan; eğilebilir ve bükülebilir yapıya sahip, güvenilir hortumlardır.  Bu elemanlar, rijit bağlantılarda görülebilecek kırılma ve çatlama gibi sorunları ortadan kaldırır; pratik, emniyetli ve kolay montaj imkanı sunar.

GÖNDERİYİ PAYLAŞ:

SON HABERLERE GÖZ AT

Ayvaz Şubat 2024 Fiyat Listesi çıktı

Ayvaz 2024 Şubat Fiyat Listesi güncel fiyatlarla karşınızda.

Güncel fiyat listemiz online dergi formatında ve PDF olarak hizmet... Devamını oku

Ayvaz, “75 Yıldır Güçlü Bir Takımız” Mottosuyla Bayileriyle Kıbrıs’ta Bir Araya Geldi

Yüksek kaliteli ürünleri, sektöre ilkleri kazandırma felsefesi, uzman ekibi ve küresel vizyonuyla sektöründe ö... Devamını oku

Ayvaz ISK-SODEX 2023'te Yeni Ürün ve Çözümleriyle Karşınızda

Ayvaz, HVAC-R sektörünün Türkiye’deki en büyük ve prestijli fuarı olan ISK-SODEX 2023’te yerini alıyor. Yeni ürün, sistem ve ç&o... Devamını oku