Tel: +902127710145
Online satış: Ayvazonline.com
Takip edin:

Haberler

Ayvaz'la ilgili gelişmeleri takip edin

Buhar Kaçaklarının Önemi, Buhar Kapanlarının İzlenmesi ve Pratik Yöntemler

Buhar Kaçaklarının Önemi, Buhar Kapanlarının İzlenmesi ve Pratik Yöntemler

  • 24.05.2017
  • 7625 Okunma

Buhar kapanları, globe vanalara nazaran daha yüksek oranda aşınma ve yıpranmaya tabi oldukları için çeşitli nedenlerden dolayı çalışmayabilir. Buhar kaçakları nedeniyle hatalı açılabilir veya kondensle dolması nedeniyle hatalı kapanabilir.

Buhar kapanı arızası nedir?

Buhar kapanları, globe vanalara nazaran daha yüksek oranda aşınma ve yıpranmaya tabi oldukları için çeşitli nedenlerden dolayı çalışmayabilir. Buhar kaçakları nedeniyle hatalı açılabilir veya kondensle dolması nedeniyle hatalı kapanabilir.

Buhar kapanları neden arızalanır?

Normal aşınma, yıpranma ve sürüklenme ile oluşan tabaka, kapanı bloke edebilir. Pislik tutucu filtre bakımının yapılmaması, korozyona neden olan asidik kondens, koç darbesi, donma, yanlış montaj, yetersiz bakım, yanlış çaplandırma veya yanlış tip seçimi  buhar kapanlarının arızalanmasına neden olan diğer sebepler arasındadır.

Kaçıran buhar kapanları ile oluşan problemler

Bir buhar kapanı hatalı açılırsa:

Boşa Harcanan Buhar = Boşa Harcanan Yakıt = Boşa Harcanan Para

Tesis ekipmanlarındaki yüksek hız, kondens hattında buhar, kondens hattında basınç artışı, diğer kapanlara etki eden fazla karşı basınç, sabit basınç ve sıcaklığı sürdürme sorunu, iyi durumdaki buhar kapanlarında azalan fark basıncı ile oluşan kondens tahliye miktarında düşüş ve görünmeyen buhar kaçakları ortaya çıkabilecek problemler arasındadır.

Boşa harcanan buharın ağır maliyeti

Örneğin, 6 bar basınçta 7,5 mm delikten geçen kaçak buhar ile 110 kg/saat buhar boşa harcanmış olur. Bir yıl için 8.400 saat çalışmada 700.000 kWh/yıl kayıp meydana gelir. Kaçıran buhar kapanları, buhar ve besi suyu tüketiminin artmasına neden olur. Kondens sistemlerinde artan basınç ve sıcaklık, kapan ve vana gövdeleri üzerinde hasarların oluşmasına neden olur. İki-fazlı akış nedeniyle kavitasyon, kaçıran buhar kapanları nedeniyle ise kondens tankında kaynama oluşur.

Buhar kapanlarının hatalı kapanması; su dolmasına, düzensiz sıcaklık kontrolüne, üretim kayıplarına, ısı çıkışında düşüşe, hasar görmüş tesis ekipmanına ve koç darbesine neden olur.

Buhar kapanlarının görsel test yöntemleri

Muayene için kapan ve kapağı sökülerek iç aksamın durumunu kontrol edilir. Blöf vanası ile kapanı atmosfere tahliye edilir, gözetleme camı ile izlenir.

Çift pencereli gözetleme camı

Isı değiştiricilerin ve buhar kapanlarının kontrolü için gözetleme camı kullanılabilir. Kapanların giriş tarafına monte edilmesi önerilir. Kondens hatlarında akış koşullarının görsel olarak izlenmesi için DN15 ile DN150 çaplar arasında demir döküm, karbon çelik ve paslanmaz çelik malzeme ile talep edilebilir.

Buhar Kaçakları 1

Şekil-I: ARI-CONA Fig.:660 çift pencereli gözetleme camı

Bir gözetleme camı boyunca akış koşulları

Buhar Kaçakları 2

 Şekil-II: Gözetleme camı alanı kondens ile dolu

Buhar Kaçakları 3

Şekil-III: Buhar akışı esnasında sıvı seviyesi giriş borusunun kenarının altına düşer 

 

Buhar Kaçakları 4

Şekil-IV: Gözetleme camının kondens cebinde kullanımı

 

Görsel yöntemlerin dezavantajları

Çoğu kez atmosfere tahliye edilen kapanın izlenmesine ihtiyaç duyulur. Canlı buhar ve buhar-kondens karışımını ayırt etmek zordur ve sonuçları yorumlamak yüksek tecrübe gerektirir. Atmosfere açılan blöf vanasını kullanmak uzmanlık gerektirir; bu ihtiyaç sürekli olacağı için de nispeten pahalı bir yöntemdir. Kapanın atmosfere açılması ve karşı basıncın ortadan kalkması kapanın yanlış çalışmasına neden olabilir.

Ultrasonik gürültü ölçümü ve sıcaklık ölçümü kombinasyonu

 

Buhar Kaçakları 5

 

Şekil-V: ARImetec-S çok-fonksiyonlu buhar kapanı ölçüm cihazı

 

Buhar Kaçakları 6

 

Şekil-VI: ARImetec-S ile şamandıralı buhar kapanı ölçümü

Buhar Kaçakları 7 

Şekil-VII: ARImetec-S ile bimetalik buhar kapanı ölçümü

Ultrasonik gürültü

Sıcaklık

Sonuç

Gürültü yok

Düşük sıcaklık

Kapan bloke

Düşük gürültü

Yüksek sıcaklık

Kapan iyi durumda, kapalı

Yüksek dalgalanan gürültü

Makul sıcaklık

Kapan iyi durumda, tahliye

Yüksek sabit gürültü

Yüksek sıcaklık

Kapan kaçırıyor

 

Tablo-I: Ölçüm değerlerinin yorumlanması

 Buhar Kaçakları - Grafik 1

Grafik-I: ARImetec-S sınır değer eğrisi

Buhar kapanı testi

ARImetec-S test cihazı, kombine sıcaklık ve ultrasonik gürültü ölçümü yapar. Aydınlatılmış ekran ile sürekli olarak sıcaklık ve gürültü değerlerini gösterir. Tanımlı periyod üzerinden tek ve sürekli ölçüm yapabilir. Ölçümler cihazda saklanabilir ve USB ile bilgisayara aktarılabilir. Dahili hoparlörden veya takılabilecek bir kulaklık ile ultrasonik ses dinlenebilir. Sahip olduğu bilgisayar yazılımı ile ölçüm sonuçları gözlemlenebilir ve raporlanabilir. Sahada ön hazırlık olarak kapanların üzerlerine numaralandırılmış metal plaka takmak ve ölçümü bu numara üzerinden adlandırmak akıllıca olacaktır. Cihaz ekranından, buhar kapanlarının ölçümü ile ilgili kayıt edilmiş değerler ve grafikler teker teker kolayca incelenebilir.

Buhar kapanı ölçümü ve faydaları

Tüm kapanlar listelenir ve etiketlenir, monte edilmiş kapanların bilgisi alınır. Monte edilmiş kapanlar içerisinde yanlış tipte olanlar ve yanlış çapta olanlar ortaya çıkarılır. Uygun olmayan borulama/tesisat düzeltilir. Arızalı kapanlar tespit edilir. Yılda iki ve üç defa yapılan düzenli kapan testi, 2-3 yıl sonra kapanların arıza oranını %10'un altına düşürebilir.

Yerel ve merkezi buhar kapanı izleme teknolojisi

CONA-Control teknolojisiyle, istenen buhar kapanlarına eklenecek test odaları ile 3 saniyede bir buhar kapanı testi yerinde gerçekleştirilir. Kontrol odasına monte edilmiş panel üzerinden LED ışıklar okunarak buhar kapanı durumu belirlenir.

Buhar Kaçakları 8-1  

Sistem çalışmıyorken/buhar beslemesi yokken

Sensör soğuk hava/buhar içinde ve sıcaklık tanımlı

değerin altında 

 Buhar Kaçakları 8-2  

Buhar kapanı doğru çalışıyor

Sensör. kızgın kondens içinde

 Buhar Kaçakları 8-3  

Buhar kaçağı

Sensör buhar içinde ve sıcaklık tanımlı sıcaklığın üstünde

 Buhar Kaçakları 8-4  

Bloke olmuş buhar kapanı

Sensör soğuk kondensin içinde, kondens tanımlı

sıcaklığın altında

 * “Merkezi durum göstergesi” kullanılırken hata kaydedilir ve “Kapan arızalı” LED’i yanıp söner.

Şekil-VIII: Test odası paneli üzerinden LED ışıklar

 

Buhar Kaçakları 9 Buhar Kaçakları 10
Şekil-IX: Harici test odası  Şekil-X: Dahili test odası 

 

CONA-System teknolojisi sayesinde, ASI-veriyolu ağı ile yazılım yüklü bir bilgisayarda 3 saniyede bir tüm buhar kapanlarının testi sürekli olarak yapılır ve sonuçlar sürekli kayıt altına alınır.

Buhar Kaçakları 11

 

Şekil-XI: CONA-System Yapısı                                               

Tüm buhar kapanlarını 3 saniyede bir kontrol eden bu sistem sayesinde arızalı olanların değişimi mümkün olan en kısa sürede yapılarak zamandan ve enerjiden azami seviyede tasarruf sağlanır.

 

Ersun Gürkan
ARI-Armaturen Türkiye Ürün Müdürü
Ayvaz

GÖNDERİYİ PAYLAŞ:

SON HABERLERE GÖZ AT

Ayvaz Şubat 2024 Fiyat Listesi çıktı

Ayvaz 2024 Şubat Fiyat Listesi güncel fiyatlarla karşınızda.

Güncel fiyat listemiz online dergi formatında ve PDF olarak hizmet... Devamını oku

Ayvaz, “75 Yıldır Güçlü Bir Takımız” Mottosuyla Bayileriyle Kıbrıs’ta Bir Araya Geldi

Yüksek kaliteli ürünleri, sektöre ilkleri kazandırma felsefesi, uzman ekibi ve küresel vizyonuyla sektöründe ö... Devamını oku

Ayvaz ISK-SODEX 2023'te Yeni Ürün ve Çözümleriyle Karşınızda

Ayvaz, HVAC-R sektörünün Türkiye’deki en büyük ve prestijli fuarı olan ISK-SODEX 2023’te yerini alıyor. Yeni ürün, sistem ve ç&o... Devamını oku